Zorg ervoor dat je zonnepanelen goed verzekerd zijn

De afgelopen jaren is het aantal huizen met zonnepanelen flink gestegen. Veel huiseigenaren hebben geïnvesteerd in verduurzaming van hun woning en zonnepanelen aangeschaft. Een win-win-situatie, want je wekt zelf je eigen groene stroom op, wat goed is voor het milieu én voor de hoogte van je energierekening!

Doorgeven aan verzekeraar

Maar heb jij er wel aan gedacht om aan je verzekeraar door te geven dat er zonnepanelen op jouw dak liggen? Veel mensen vergeten dit door te geven, waardoor ze risico op onderverzekering lopen. Ontstaat er vervolgens schade aan óf door de zonnepanelen, dan kan het zijn dat dit niet verzekerd is, waardoor je zelf opdraait voor het vergoeden ervan.

Opstal of inboedel?

Zijn de zonnepanelen bevestigd aan je huis, dan vallen ze over het algemeen onder de opstalverzekering. Veel opstalverzekeringen hanteren daarvoor de term ‘aard- en nagelvast’. Alles wat is vastgemaakt aan je huis, valt binnen de voorwaarden van de verzekering.

Er zijn ook zonnepanelen die los op een plat dak gezet worden, worden vastgeklikt aan het dak of zelfs los in de tuin neergezet worden. Deze vallen niet altijd onder de opstalverzekering, maar onder de inboedelverzekering. Is dat laatste het geval, dan zijn er vaak ook weer beperkende voorwaarden, omdat de zonnepanelen buiten staan.

In de polisvoorwaarden van de verzekeraar lees je hoe ze omgaan met de dekking van zonnepanelen. Vaak worden er namelijk ook bepaalde eisen gesteld aan de constructie en/of kwaliteit van de panelen én de aanleg ervan.

Tips om schade te voorkomen

Ook bij zonnepanelen geldt: voorkomen is beter dan genezen. Je kunt zelf het nodige doen om schade te voorkomen. We geven je graag een paar tips:

  • Het begint bij het begin: laat de zonnepanelen installeren door een professionele installateur. Check vooraf de reviews op internet en kijk of het bedrijf dat je op het oog hebt gecertificeerd is. Dat is geen verplichting om zonnepanelen te mogen aanleggen, maar het biedt je wel enige zekerheid op een vakbekwame installateur.
  • Een omvormer moet zijn warmte kwijt kunnen. Zorg er daarom voor dat deze bevestigd wordt op een brandveilige muur, zoals steen of gips. Zorg er daarnaast voor dat de ruimte rondom de omvormer vrij is, om brand te voorkomen.
  • Aanvullend hierop is het verstandig om een rookmelder op te hangen in de buurt van de omvormer.
  • Check de bekabeling: deze moeten buiten het bereik van kinderen en/of huisdieren liggen.
  • Laat je zonnepanelen regelmatig onderhouden en checken. Houd hiervoor een periode van ongeveer drie jaar aan. De installateur dient dan te checken of de omvormer nog goed werkt, of er geen scheuren of breukjes in de kabels zitten en of de zonnepanelen zelf nog helemaal intact zijn.

Advies

Wil jij weten of jouw zonnepanelen zijn meeverzekerd op je opstal- of inboedelverzekering? Of wil je doorgeven dat je zonnepanelen op je dak hebt gekregen? Neem dan contact op met onze verzekeringsafdeling. Zij kijken samen met jou naar jouw verzekering en passen een en ander waar nodig direct aan. Zo ben jij altijd verzekerd van een goede dekking.

Zakelijk

Ben jij ondernemer en heb je je zonnepanelen zakelijk aangeschaft? Dan gelden er andere voorwaarden. Wil je hier meer over weten, neem dan contact op met onze zakelijke afdeling.

  • 14 augustus 2023
  • 3 min leestijd
  • Verzekeren

Dit bericht delen

Heb je vragen?

Neem contact met me op

Niek Klasema

Gerelateerde berichten

Ga naar de bovenkant